HOME   
  LINKURI   
  CONTACT   
 
 
ISTORIC
CATEDRE
SPECIALIZARI
GALERIE FOTO
PLAN DEZVOLTARE
OFERTA DE SCOLARIZARE
ACTIVITATI EXTRASCOLARE
COMISIA DE CALITATE
OLIMPIADE
PROIECTE
LEGISLATIE SI CURRICULUM
PRESA
 
PESTERA URSILOR
PESTERA MEZIAD
STANA DE VALE
PADIS
 

Stana de Vale


Stana de vale este o statiune de odihna si tratament pentru toate anotimpurile de importanta nationala (complex montan), situata in vestul Romaniei, in cadrul comunei Budureasa (judetul Bihor), intr-o depresiune strajuita de Muntii Vladeasa si Padurea Craiului (Carpatii Occidentali), la o altitudine de 1102 m, la sud-est de municipiul Oradea (resedinta judetului Bihor).

Climatul este intramontan de depresiune, tonic-stimulativ, cu veri racoroase (temperatura medie a lunii iulie este de 14°C si ierni reci si umide (temperatura medie a lunii ianuarie este sub -6°C). Temperatura medie anuala este de circa 5°C. Se caraterizeaza printr-o marcata nebulozitate, precipitatii abundente (peste 1200 mm anual) si caderi masive de zapada (statul atingind 50-90 cm). Ezista si izvoare cu ape minerale feruginoase, hipotonice.

Frumusetea linistitoare a peisajului, aerul pur, fara praf si particule alergice bogat in ozon, presiunea atmosferica relativ coborita, multele posibilitati de trasee montane sunt elemente care face ca vacantele petrecute aici sa fie relaxante si sa ajute la refacerea sanatatii si a capacitatii de munca.

Statiunea se recomanda in tratamentul asteniilor, unor dereglerari endocrine (hipertiroitism beningn, boala Basedov incipienta, dupa tratamente cu medicamente), dereglarilor respiratorii (neuroza respiratorie), organismului slabit, suprasolicitarilor fizice si intelectuale, anemiilorm rahitismului si dereglarilor de crestere la copii. Cazarea este asigurata de Hotelul Iadolina care are baza proprie de tratament (instalatii de electroterapie, bai cu plate medicinale, sauna, gimnastica medicala, masaj) ca si in pavilioane si vile.

Atractii turistice: cascade (Saritoarea Iedutului, Iadolina, Moara Dracului), Pesteri (Onceasa, Cetatea Radesei, Sura Boghii, Focul Viu), complexul carstic Cetatile Ponorului (pesteri, lac etc), Cabana Padis (altitudine 1280 m). Se poate practica pescuitul iar in timpul verii schiul pe pirtii naturale cu un teleschi de 650m lungime.

Home | Download | Linkuri | Contact
Copyright © 2014 Colegiul Tehnic Unirea Stei
Webmaster: Florea Emil