HOME   
  LINKURI   
  CONTACT   
 
 
ISTORIC
CATEDRE
SPECIALIZARI
GALERIE FOTO
PLAN DEZVOLTARE
OFERTA DE SCOLARIZARE
ACTIVITATI EXTRASCOLARE
COMISIA DE CALITATE
OLIMPIADE
PROIECTE
LEGISLATIE SI CURRICULUM
PRESA
PESTERA URSILOR
PESTERA MEZIAD
STANA DE VALE
PADIS
 

Pestera Meziad


Se afla la o distanta de 22 Km de Beius. Pentru a ajunge la pestera trebuie urmat drumul care porneste din centrul municipiului Beius spre Alesd si Borod. La Remetea se paraseste drumul principal, si trebuie urmat drumul marcat cu inscriptia Meziad 6 Km, pana la indicatorul Pestera Meziad. La pestera se poate ajunge si pe alt drum, mergand pana la Cabana Meziad de unde trebuie urmata poteca marcata cu triunghiul albastru.

Pestera Meziad a fost prima data explorata, descrisa si cartata de Czaran Gyula (1847-1906) care si-a legat numele de turismul montan in Muntii Bihorului. Astfel la inceputul secolului al XX-lea facea parte dintre cele mai mari pesteri din Europa.

In 1921 o echipa de speologi condusa de Emil Racovita descoperind noi galerii, ajunge la lungimea de peste 3,5 Km. Astazi pestera masoara 4774 m.

A fost printre primele pesteri amenajate din tara. In galerii s-au gasit resturi fosile de Ursus Spelaeus. Formatiunile din calcar, stalactitele si stalacmitele te avanta intr-o lume de basm.

Home | Download | Linkuri | Contact
Copyright © 2014 Colegiul Tehnic Unirea Stei
Webmaster: Florea Emil