HOME   
 NOUTATI   
  LINKURI   
  CONTACT   
 
 
 
ISTORIC
CATEDRE
SPECIALIZARI
GALERIE FOTO
PLAN DEZVOLTARE
OFERTA DE SCOLARIZARE
ACTIVITATI EXTRASCOLARE
COMISIA DE CALITATE
OLIMPIADE
PROIECTE
LEGISLATIE SI CURRICULUM
PRESA
PESTERA URSILOR
PESTERA MEZIAD
STANA DE VALE
PADIS
 
 
           
 

" In Belgia....cu bratele deschise!!!")

Prof. Cap Alexandra
Colegiul Tehnic “Unirea” Stei

   
 

„ Intreaga viata este experimentare. Cu cat faci mai multe experiente, cu atat este mai bine... Ralph Waldo Emerson

Asa se face ca, intr-o frumoasa zi de martie, aflu ca, in luna lui gustar, voi pleca in Belgia, la stagiul de formare la care ma inscrisesem. De data asta a fost cu noroc, da, cu noroc deoarece nici nu imi imaginam ce o sa ma astepte acolo, ce impact vor avea asupra mea cele trei saptamani pe care urma sa le petrec in una din tarile fondatoare ale Uniunii europene.


Participarea mea la acest curs, intitulat Formation continuée pour les professeurs de français langue étrangère , a fost facilitata de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale(www.anapcdefp.ro). Auzisem deja de la colegele mele cat de bogata poate fi o asemenea experienta atat pe plan profesional, cat si personal. Dar impresiile raman doar atat, impresii, pana cand ajungi sa constati pe propria piele ce inseamna sa traiesti, oricat de putin ar fi, departe de casa, pe meleaguri straine unde concepte ca multiculturalitate, egalitate, politete, toleranta sunt la ele acasa.


Si, purtata de gigantul inaripat, iata-ma pe pamant belgian, in Charleroi, pentru ca, de acolo, sa imi continui voiajul, de data asta cu mult prea punctualul tren, spre Liège, un orasel frontalier si cosmopolit, renumit pentru Universitatea lui, fondata in anul 1817 ca universitate de stat.
Activitatea de formare a fost structurata in 3 module: Culture francophone de Belgique, Ateliers didactiques FLE si Linguistique, fiecare cu un rol bine definit. Am aflat ce ii defineste pe belgieni ca popor, ce ii face sa fie diferiti de ceilalti, ce inseamna sa interactionezi, sa faci schimb de opinii cu persoane de alte nationalitati, sa respecti diversitatea culturala si dreptul la exprimare libera, dar, nu in ultimul rand sa invatam sa nu judecam omul dupa aparenta, sa ne lepadam de paralizanta putere a prejudecatilor.


Din Liège, ne-am luat zborul spre alte zari, cum ar fi: capitala, Bruxelles, cu bogata Gran’Place, un adevarat „furnicar” de turisti, vrajiti de mirosul faimosilor cartofi prajiti si al delicioasei ciocolate belgiene, Palatul regal, Parlamentul european, Comisia europeana, catedrala Saints-Michel-et-Gudule, biserica Saint-Nicolas, muzeul Instrumentelor muzicale care ofera o paleta infinita de instrumente adunate
cu pasiune din toate colturile lumii, inclusiv din Romania; orasul Namur, capitala regiunii Valonia, renumit pentru cetatea sa medievala de pe culmea careia ai parte de o panorama care te lasa, in mod placut, fara suflu; orasul Bruges care incanta ochiul privitorului prin centrul vechi istoric foarte bine pastrat, prin plimbarile romantice care se pot face cu caleasca ori cu vaporul pe numeroasele canale care traverseaza orasul.


O asemenea experienta te determina sa-ti doresti cu ardoare ca ea sa se repete, sa vrei mai mult, sa cauti sa fii tot mai bun ca om, ca dascal, sa impartasesti si sa insufli celor din jur o sete de cunoastere a unei lumi care asteapta sa fie descoperita si sa ne ofere modele de conduita si de viata.

   
 
 
       
Home | Download | Linkuri | Contact
Copyright © 2014 Colegiul Tehnic Unirea Stei
Webmaster: Florea Emil