HOME   
 NOUTATI   
  LINKURI   
  CONTACT   
 
 
 
ISTORIC
CATEDRE
SPECIALIZARI
GALERIE FOTO
PLAN DEZVOLTARE
OFERTA DE SCOLARIZARE
ACTIVITATI EXTRASCOLARE
COMISIA DE CALITATE
OLIMPIADE
PROIECTE
LEGISLATIE SI CURRICULUM
PRESA
PESTERA URSILOR
PESTERA MEZIAD
STANA DE VALE
PADIS
 
 
           
 

Anglia- poveste de scoala si timp liber

Prof. Lucuta Denisa
Colegiul Tehnic “Unirea” Stei

   
 

„-Ai mai fost vreodata in Anglia?”
„-Nu, niciodata pana acum.”, am raspuns intrebarii doamnei profesoare de germana de la Liceul Kesgrave din oraselul cu acelasi nume, la nord de Ipswich, comitatul Suffolk, Anglia. A ramas uimita cand a aflat ca pregatirea pentru a deveni profesor am urmat-o doar in tara mea. In Anglia, imi povesteste profesoara, pregatirea ca profesor implica obligatoriu si sederea timp de un an in tara a carei limba urmeaza sa o predai, pentru a-ti dezvolta cunostintele, a-ti perfectiona deprinderile de limba si, nu in ultimul rand,a patrunde in cultura, obiceiurile, stilul de viata al poporului respectiv si a trai printre ei.

In Romania ultimilor ani, scolile s-au schimbat in acelasi ritm cu societatea. Motivatia, atitudinile elevilor despre cat din procesul de predare-invatare este responsabilitatea lor si cat apartine profesorilor, asteptarile lor privind stilul si formatul in care primesc informatia s-au schimbat si ele.

Formarea noastra temeinica, repetata, este asadar imperativ necesara. Si, daca are loc si in strainatate, este cu atat mai pretioasa, pentru ca iti ofera oportunitatea de a functiona si a-ti intari increderea in cunostintele proprii in context european, iti ofera perspective diverse ale oamenilor de diferite culturi si te invata sa accepti si sa pretuiesti diversitatea, aducand uriase beneficii, atat personale, cat si pentru elevi, institutie, colegi si intreaga comunitate.

Astfel, datorita preocuparilor Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului de a avea in sistemul educational profesori cat mai bine pregatiti pentru noile educatii, prin proiectul strategic “Schema de sustinere complementara a mobilitatii europene a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar beneficiare ale Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Lifelong learning)” finantat din Fondul Social European (FSE), Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, implementat de Agentia Nationala in perioada 2009 – 2011, am urmat un program de doua saptamani de pregatire lingvistica la nivel international in Ipswich, resedinta comitatului Suffolk, Estul Angliei, in anul 2010, perioada 26 septembrie-8 octombrie. Ca urmare si contextul cu care am ales sa incep aceasta prezentare a experientei mele. Ajunsesem sa inteleg spusele profesoarei de germana, cata traire si dorinta de mai multa cunoastere trezea convietuirea si munca printre straini! Cele doua saptamani de „carte” au insemnat 5 ore de curs(gramatica, vocabular, activitati de crestere a motivatiei elevilor, predare cross-curriculara), zilnic, cu profesorul formator Graham Workman, prelegerea „Britania multiculturala” cu Dell White si „Sistenul de educatie englez” cu Mike Gee. Cursul de perfectionare pentru care eu optasem oferea si doua zile de asistenta la ore in doua scoli engleze, cursantii fiind repartizati in functie de optiunile lor. Eu am ales nivel educational primar si liceal, si astfel am ajuns la Saint Matthew's Primary School si Kesgrave High School in a doua saptamana de studiu. Am redescoperit afirmatia „Cat traim tot invatam” si am ramas muta de uimire in fata naturaletii, deschiderii, puterii de a accepta, lipsei de oprelisti, respectului parca innascut in copii si intelegerii fara de margini a colegilor de breasla englezi.
Alaturi de colegii din cele sase state europene(Republica Ceha, Danemarca, Germania, Ungaria, Turcia si Italia) am strabatut cu trenul, cu bus-ul, metroul sau cu pasul orasele repere turistice ale Angliei, orase pline de culoare, vechime si istorie regala, Londra, Cambridge, Ipswich, Norwich, Felixstowe.
Intoarsa acasa, sustin si incurajez ideea implementarii altor astfel de programe si afirm cu tarie importanta acestor experiente, indiferent cat de bine suntem pregatiti ca dascali de limbi straine aici in tara, nimeni nu poate insufla in noi trairea autentica si puterea limbii daca nu o luam din tara in care s-a nascut.
„-Ati fost vreodata in Anglia?”
„-Da.”, am raspuns strapunsa de emotie elevului curios din IX B.

   
 
 
       
Home | Download | Linkuri | Contact
Copyright © 2014 Colegiul Tehnic Unirea Stei
Webmaster: Florea Emil